Hava soğutmalı chiller, üstünde fanları olan kondanser bataryalardan oluşmaktadır. Plastik ve kauçuk üretim işlemlerinde yoğun olarak tercih edilen soğutma yöntemidir. Kondanseri hava ile soğuyan cihazdır. Üzerinde bulunan fanlar sayesinde kondanserden geçen soğutucu akışkanı soğutmaktadır.
Su soğutmalı chiller, kondenser devresindeki sıcak gazı su ile soğutur. Gazın soğutulması için hava soğutmalı bataryalar yerine su kullanan shell & tube veya plakalı tip ısı değiştiriciler kullanılır.
- Hava soğutmalı chiller, genelde atmosfere açık olan binaların bahçelerinde ya da çatılarında bulunmaktadır. Su soğutmalı chiller ise ısıyı havaya atmadığı için bulundukları ortam pek de önem teşkil etmemektedir.
- Su soğutmalı sistemlerin enerji verimliliği, hava soğutmalı sistemlerin enerji verimliliğinden daha fazladır.
- Hava soğutmalı sistemler, çok sıcak günlerde soğutma yapamaz hale gelebilir. Sıcak olan havaya ısı göndermek adına cihazlarda bulunan kondanzasyon sıcaklığı zaten çok yüksek olur. Bu durum sistemin performansını düşürür ve kapasite kayıplarına sebep olur. Bu sebeple sıcak bölgelerde su soğutmalı sistemler önerilir.
- Hava soğutmalı sistemler tek parçadır ve mekanik aksamı su soğutmalı sistemlere göre daha azdır. Bu özelliği sayesinde hava soğutmalı sistemlerin bakımları su soğutmalı sistemlerin bakımlarına göre daha basit ve avantajlıdır.
İhtiyacımız Olan Chiller Cihazı Hangisi?
İhtiyacınız olan chiller cihazı belirlemek için chiller cihazın çalışacağı ortam, istenilen soğutma kapasitesi, ortamın iklim şartları, ortamın deniz seviyesinden yüksekliği ve çalışma su sıcaklığı gibi parametreler göz önüne alınır ve birtakım mühendislik hesaplamalarının ardından ortama uygun olan chiller cihaz belirlenir.
Hava Soğutmalı Chiller Seçimi Nasıl Yapılır?
Elektrik Maliyeti: Hava soğutmalı chiller cihazlar, su soğutmalı chiller cihazlara göre daha çok güç tükettiği için elektrik maliyeti göz önüne alınmalı ve bu maliyetin düşük olduğu yerlerde kullanılmalıdır.
Yükseklik: Hava soğutmalı chiller cihazlarda yükseklik arttıkça kapasite azalmaktadır. Örneğin Ankara’da yükseklik arttıkça kapasite %1 düşer.
Sıcaklık: Bölgede gece ve gündüz sıcaklık farkı fazla ise hava soğutmalı chiller kullanılmalıdır.
Çalışma Ortamı: Hava soğutmalı chiller cihazlar, dışarıda çalıştırılmaya uygundur. Dışarıda monte edilebilecek bir yer varsa hava soğutmalı chiller tercih edilebilir.
Kapasite: Kullanılacak ortam için kapasite hesabı yapılmalıdır. Düşük kapasite gereksinimli yerlerde hava soğutmalı chiller tercih edilebilir.
Tuz Testi Sertifikası: Eğer cihaz deniz kenarına monte edilecekse tuzlu ve korozif bir atmosfere maruz kalacak olan sac aksamın “Tuz Testi Sertifikalı” olmasına dikkat edilmelidir.
Su Soğutmalı Chiller Seçimi Nasıl Yapılır?
Su İmkanı: Chiller cihaz için gerekli olan suyun düşük maliyetli ve su bulma imkanının kolay olduğu bölgelerde kurulmasına dikkat edilmelidir.
Kapasite: Kullanılacağı ortamın kapasite ihtiyacı göz önüne alınmalıdır. Yüksek kapasite gerektiren ortamlarda su soğutmalı chiller kullanılabilir.
Enerji Tüketimi: Enerji tüketimi minimum düzeyde tutulmak isteniyorsa su soğutmalı chiller tercih edilebilir. Su soğutmalı chiller cihazlar, hava soğutmalı chiller cihazlara göre daha az enerji tüketirler.
Maliyet: Su soğutmalı chiller cihazlar, kapasite büyüdükçe fiyat ve işletme maliyeti açısından hava soğutmalı chiller cihazlara göre daha avantajlı hale gelmektedir. Ayrıca su soğutmalı chiller cihazların ilk yatırım maliyetleri, hava soğutmalı chiller cihazlara göre ortalama %25 daha düşüktür.
Performans: Su soğutmalı chiller cihazların COP(performans katsayısı) değeri, hava soğutmalı chiller cihazlara göre %30-60 daha fazladır.