Telefon: (212) 544 23 51 | E-posta: bilgi@taninmismakina.com

Tesisatta Korozyon

tesisatta korozyon

Korozyon Nedir?

Korozyon olayı, elektro-kimyasal bir reaksiyondur. DIN 50900’de “Hammaddenin ölçülebilir bir değişme göstermesine neden olan ve metal bir yapı parçasının veya bir bütün sistemin fonksiyonuna zarar veren, metal malzemenin çevresiyle reaksiyonudur” şeklinde tanımlanır. Kısacası, malzemelerin çevresiyle etkileşime girerek fiziksel ve kimyasal değişikliğe uğraması olayıdır. Korozyon, beraberinde bakteri üremesi olayına da yol açabilir. Çelik, alüminyum, bakır malzeme ve alaşımlarından oluşan mekanik tesisat boru ve donanımları, oksijen ve suyun bulunduğu her ortamda korozyona uğrayabilir. Korozyon, sistemde kirliliğe sebep olduğu için sistemin bazı parçalarına zarar verebilir.  Bu zarar sonucunda ise sistem istenildiği gibi çalışmayabilir ve performans kayıpları yaşanabilir.

Korozyon Hızı

Korozyon hızı, kapalı devre mekanik ısıtma veya soğutma tesisatlarında;

  1. Su akış hızı
  2. pH
  3. Metallerin metalurjik özellikleri
  4. Sıcaklık
  5. Basınç
  6. Tesisattaki sıvının kimyasal özellikleri

gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

Korozyondan Korunmak

Malzeme Seçimi: Kullanılacak malzemenin metalurjik özellikleri bilinmelidir. Parça, kullanılacak ortama uygun olarak seçilmelidir.

Termodinamik ve Mekanik Koşullar: Ortamın sıcaklığını ve hızını azaltmak, oksijen veya oksitleyici vasıtaları ortadan kaldırmak ve konsantrasyonu değiştirmek korozyondan korunmakta önemli faktörlerdir.

Kimyasal İnhibitörler: Korozyonlu ortama ilave edildiğinde metal ile ortam arasındaki direnç artışı oluşturarak korozyon hızı düşürürler.

Tasarım: Mekanik tasarım yapılırken korozyon oluşabilecek kısımlar tespit edilmeli ve buna uygun olarak tasarım detayları belirlenmelidir.

Yoruma kapalı.
tr_TRTurkish