- Soğuk Hava Deposunun Amacı
Soğuk hava deposunun ne amaçla kullanılacağı belirlenmelidir. En optimum performans için amaca uygun şekilde tasarım ve hesaplamaların yapılması gerekir.
- Depolanacak Ürünler
Her odada yalnızca tek tip ürünün saklanması önerilir. Eğer ürünler kapalı ambalaj içinde muhafaza ediliyorsa ve diğer ürünler ile depolama sıcaklıkları birbirlerine uyuyorsa aynı odada muhafaza edilebilir.
- Boyut
Kullanıcının ihtiyacı, arazi ve imar durumuna göre deponun boyutu belirlenmelidir. Deponun ihtiyaç duyulandan daha büyük olması soğutma maliyetlerini arttıracaktır.
- Ambalaj Türleri
Muhafaza edilecek ürünlerin ambalaj tipine dikkat edilmesi gerekir. Depolama tipine bağlı olarak; karton kutu, koli, palet, kasa ve yığma türünde depo edilebilir.
- Bölge Şartları
Soğuk hava deposunun soğutma yükünün hesaplanabilmesi için dış hava şartları ve bağıl nem gibi etmenler önem arz etmektedir. Deponun bulunduğu bölgenin mevsim koşulları dikkate alınmalı ve hesaplamalar bölgeye özel olarak yapılmalıdır.
- Ürün Saklama Sıcaklığı
Depolanacak ürünlerin cinsi, soğuk hava deposu tasarımının hesaplamaları için oldukça önemlidir. Ürünlere uygun olan sıcaklık seçilmediği taktirde ürünlerin depo ve raf ömrü kısalacaktır.
- Oda Sayısı
Oda sayısı, ürünlerin sirkülasyon hızına ve miktarına göre belirlenir. Odaların çok büyük olması durumunda boşaltması uzun sürecektir. Küçük olması durumunda ise ilk yatırım maliyeti artacaktır.
- Kapı Tipi
Soğuk hava depolarının kapıları oldukça önemlidir çünkü deponun dışarıya açılan tek noktasıdır. Isı kazancı ve maliyet gibi konularda belirleyici etkenlerden birisidir. Kapı seçimi, amaca uygun ve doğru olarak yapılmalıdır.
- Ürünlerin Depoya Günlük Girişi
Depoya girecek olan ürün miktarına göre; çalışan sayısı, forklift, kamyon ve tır park alanları gibi konular belirlenmelidir.